fbpx

אודות

השליחות שלנו

סיפורים אישיים מעניקים פרספקטיבה חדשה לאירועים שהיסטוריונים כותבים עליהם ומתעדים בספריהם. שליחותה של עמותת ״תולדות ישראל״ היא לדלות את הנרטיב הלאומי הזה ולשמר אותו למען הדורות הבאים. זוהי הזדמנות אחרונה, בטרם נאחר את המועד, לתעד את הפרק המהולל הזה בדברי ימי העם היהודי.

על ידי הצגת תיאורים אותנטיים, גולמיים, על הקמתה של המדינה, הארכיון  האינטראקטיבי של ״תולדות ישראל״  הנבנה כרגע יאפשר :

  • לחזק את תפקידה החיובי של ישראל בגיבוש הזהות היהודית העכשווית באמצעות סיפורים אישיים אודות ניצחון רוח האדם;
  • להחזיר את תחושת התכלית והמשמעות בקרב ישראלים צעירים על ידי חיבורם מחדש אל עברם ומורשתם;
  • להזכיר לעולם את זכותו הלגיטימית של העם היהודי למדינה ריבונית משלו, ואת מאבקו לעצמאות בצל השואה.

היכן ישוכן הארכיון?

״תולדות ישראל״ הגיעה באחרונה להסכם עם הספריה הלאומית בירושלים ועל-פיו ישוכן ארכיון העמותה בספריה למשמרת עד. השותפות עם הספריה הלאומית תאפשר לנו לקטלג את אוסף הראיונות, לפתח פלטפורמות להנגשת החומר לציבור הרחב, ולהפיק יחדיו מיזמים חינוכיים. הספריה  -הבונה כעת משכן חדש ומודרני בשטח שבין בנין הכנסת למוזיאון ישראל – תעניק למפעלנו בית הולם,  אשר יתרום לחשיפת הפרויקט ולקידום ההכרה בחשיבותו הלאומית.

כמה מרואיינים פוטנציאליים ישנם?

מטבע הדברים, מדי יום ביומו הולכים ומתמעטים בני דור תש״ח, וחלון ההזדמנויות לתיעוד סיפוריהם המופלאים הולך ונסגר במהירות. מאז התחלנו במפעל התיעוד, צנח מספרם של המועמדים לראיונות ביותר מ-70%. סטטיסטית, אחד מתוך שבעה מהמועמדים ילך לעולמו בשנה הקרובה.

מהו אורכם של הראיונות המצולמים?

אורכם הממוצע של הראיונות נע בין שעתיים וחצי לשלש שעות. בערך שליש מהראיונות ממשיכים לפגישה שניה ושלישית, ולפעמים אף יותר. (הראיון הארוך ביותר נערך על פני עשרה מפגשים ונמשך 26 שעות!) במהלך מחצית השעה הראשונה, מעודדים את המרואיין לדבר על אירועים שהתרחשו לפני 1948 – ואלה כוללים זיכרונות אישיים, ארץ מוצא, עלייה לישראל, חיי הבית, חינוך, קהילה, תנועות נוער וכד׳. סיפורו האישי של המרואיין בתקופה שעד מלחמת העצמאות – כולל המלחמה עצמה – אורך כשעה עד שעה וחצי נוספות. במהלך מחצית השעה האחרונה, המרואיין יכול להיזכר בחוויות שעבר אחרי 1948, ואז ניתנת לו ההזדמנות להציג תצלומים, מסמכים, חפצים אישיים ו/או מזכרות. כל פריט כזה מצולם בנפרד, בעוד המרואיין מתאר אותו כשהוא מחוץ למסגרת המצלמה.

מה נעשה עם קטעים המצולמים?

כל הנתונים יוכנסו לקטלוג ולמפתח שמות ועניינים כדי להקל על הציבור לגשת אל אוסף הסרטים הזה. קטעי הראיונות אז יועמדו לרשות יוצרי סרטי תעודה, אנשי אקדמיה וחוקרים, ויעניקו אפשרויות חינוכיות רבות למוזיאונים, לכיתות לימוד ולספריות. נוסף על כך, יש כוונה לפתח אתר אינטרנט אינטראקטיבי מקיף אשר יביא את עדויותיהם של מייסדי המדינה לידיעת הציבור הרחב.

טכנולוגיית האינטרנט מעניקה ל״תולדות ישראל״ הזדמנות יוצאת דופן להציג את עדויות מקימי המדינה בפני הציבור הרחב. ברגע שתהיה למשתמשים הזדמנות לחפש ולבחור קטעים ספציפיים לצפייה, יבוא לידי ביטוי הפוטנציאל החינוכי המלא של אוסף הראיונות. התהליך הזה יעניק אפשרויות חינוכיות רבות למוזיאונים, לספריות ולכיתות לימוד. החומר המצולם ישמש לפיתוח חומר לימודי שיוצג לציבור – בארץ ובחו״ל – ובו תיאורים אותנטיים של הקמת מדינת ישראל.